Till Mor!

Gjorde en tårta till mor!
 
 


Pormaskar!

Har ett tag varit sugen på att testa de där svarta maskarna, eller pormaskplåster, eller någon annan revolutionerande produkt mot pormaskarna.
 
 
 
Så satt jag och tittade runt på internet i hopp om att finna svaret på livets pest och pina, och kom över något som jag bara var tvungen att testa direkt!
 
Man gör en egen ansiktsmask av gelantinpulver och mjölk.
1 msk pulver och ca. 1 msk mjölk. 
Sen värmer man blandningen i mikron ca 1 minut.
Men jag hade inget gelantinpulver så jag tog gelantinblad istället.
1 msk pulver motsvarar 9 blad. Men så många hade jag inte heller, så gjorde halv sats.
Och det räckte gott och väl till att kladda in mitt tryne.
 
 
Gör inte:
Smeta inte ut kladdet så tjockt. Tog evigheter innan det riktigt stelnade.
Stryk inte över ögonbrynen. Förlorade nästan mina i detta experiment.
Och kladda inte för nära ögonen. Gjorde sat-ont att dra av.
 
Gick inte att le eller öppna munnen. Perfekt ju för att inte tjuväta massa godis från morgonen!
 
 
VARNING!
Och vem vill inte se en sådan här bild efteråt?
Funkade det?
 


Pulverfärg

Fick hem mitt paket med färger jag beställde förut.
Ivrig som man är tar man bara en bit fondant och väljer bland allt man nu kan forma av en bit MFF, att göra just en liten röv. Skulle bli ett hjärta men.
Vem orkar lägga ned tid då det enda som skulle framgå i det här experimentet var att få veta hur det är att måla med pulverfärg! Guldig pulverfärg.
Silvrig hade jag redan kom jag på nu, så jag har ju egentligen kunnat testa på det här för längesen... Jaja.
 
 
Fondanten var mjuk när jag målade , tog för mycket vatten först sedan kunde jag inte låta bli att pilla på den!
Blev en cellulit-röv.
 
 
 
Egentligen skulle jag ha haft lite sprit. Ren alkohol, för då dunstar vätskan och guldfärgen framträder bra mycket mer.
Bilden visar alternativ till alkohol för att måla med pulverfärger.
 
Ingen som har en flska Bacardi 151 hemma?
 
 


Flugor

Vi riggade upp kameran vid flugstädet och testade ta några bilder på flugorna som min gubbe gör.
Jag tycker i alla fall att han är duktig!
 
 
 
 
 
 
 


Efter helgen!

Alltså vem kan lägga startdatum för slut-på-allt-vad-onödiga-kolhydrater-heter på en fredag?!
Tydligen inte jag.
För jag måste ha ett datum att börja på. Och då gället det. Idag är det den 20:e vilket innebär att det är precis fyra månder kvar till vi flaxar utomlands, och som jag satt upp som ett slags startdatum i början...
Fyra månader är kort tid.

Förra gången när jag körde rätt så stenhård deff började jag efter min födelsedag den 23:e mars.
Gick ned 10 kilo på 9 veckor, sedan började resten av livet dala. Och innan man visste ordet av det var semestern slut men det tog inte slut på all onödig-ätning.
Så jag har de där 10 kilona åter igen samt mer att brottas mot denna gång.

Men det får bli efter helgen då!



 
 

Har varit på arbetsintervju också!


Den där lådan

Moltas fick sin DogBox igår. Och det är så roligt att se honom bli så glad. Lilla julafton!
Han har knappt tid att följa med ut och gå, och direkt man kommer in sen igen springer han in till sina nya leksaker.
 
(Som nu blev ännu fler, se upp var du trampar...)



 
 


Flughörna

Då har Danne även ockuperat en del av sovrummet för att få plats med sin flugbindarverkstad.
Jag vet inte om det är jag eller Molle som är mest emot det.
Molle skulle jag tro för nu får han inte ha alla tre sängar på samma ställe...
 
Men det blev ändå skönt för nu slipper man alla fjädrar och dun i soffan och krokar i mattan.
Nu är bara frågan vart hans pirktillverkning ska ta vägen, för den är fortfarande kvar på köksbordet!
 
Och vart jag ska hålla till med mina tårtor?
 
 
Flughörnan

 


Tio saker om semlan!

Igår hade jag något som skavde i ena ögat precis hela dagen! Fick linda en halsduk runt huvudet tillslut för jag stod inte ut med smärtan.
I morse kunde jag inte ens öppna ögat och det sved till och med i skallen bakom. Som.
Så jag kunde inte vara med och göra de där 4000 semlorna på bageriet idag.
Lite ledsen är jag faktiskt över det.
Fast. Bullarna gjorde vi klart i går och de flesta skulle den som hade natten få göra, och semlor kan jag lova att man har fått göra!
Fortfarande ont i huvudet som fan.
Men semlor fick det bli ändå!
 
 
 
 
10 saker du (kanske) inte visste om semlan:

1. Säger du semla på finlandssvenska kan det hända att du får en småfranska
 
2. Varje år säljs runt 40 miljoner semlor i Sverige.
 
3. Namnet semla kommer från det latinska ordet simila, vilket betyder "fint mjöl".

4. Första gången semlan omnämns i skrift i Sverige är i Gustav Vasas bibel 1541. På 1700-talet började man att ta ut inkråmet på bullen och fylla semlan med inkråmet kokt i grädde. På 1850-talet kom mandelmassan och i slutet av 1800-talet lades vispad grädde på semlan.
 
5. I Norge och Danmark kallas semlan för fastelavnsbolle, och där innehåller den ofta sylt i stället för mandelmassa.

6. Hetvägg kallas det när man äter semlan i en djuptallrik med varm mjölk.
 
7. Under andra världskriget var det ransonering på mjöl, socker och grädde. Semlor fick bara säljas på tisdagar under fastans sju veckor. Trots att ransoneringen upphörde på 1950-talet levde semelförbudet kvar till 1960-talet.
 
8. ... men förbudet gällde inte romanfiguren Ture Sventon. Han har ätit sina "temlor" oavbrutet sedan 1948.
 
9. Det brukar sägas att den Svenske kung Adolf Fredrik åt ihjäl sig på semlor den 12 februari 1771.

10. Byn Semlan har inget med bakelsen att göra. Förleden "Sem" i namnet betyder ungefär "hus vid vatten".


Under tårtan

Tänkte visa lite vad som döljer sig under den där tårtan jag gjorde, för självfallet dokumenterar man minsta lilla steg i hela processen!
 

Marshmallow fondant

Tårtan är täckt med MMF - alltså Marshmallow fondant. Även dekorationerna är gjorda i MMF.
Det är superlätt att göra själv.
 
Man behöver till en sådan här stor tårta: (26 cm springform, då räcker det till att täcka + dekorationer)
300 gram marshmallow
2 msk vatten
1 msk olja
Ca. 7-8 dl florsocker
 
Man blandar allt i en bunke som man sedan ställer in i micron i ca. 1 minut. Allt ska smälta och bli en jämn smet. Så man kan behöva köra lite till om den inte smällt efter den tiden.
Sedan häller man ut florsockret på en bänk, eller som jag har, en matta.
Gör en fördjupning i sockret och häll all smällt marsmallow i gropen. Sedan använder jag en skrapa och vänder ihop tills det blir en deg man kan bearbeta för hand.
Ska kännas som ett halvkladdigt tuggummi när det räcker med florsocker.
Bäst blir den om den får vila ett dygn i tät plastpåse i skafferiet.
När man ska arbeta med den sen kan man doppa händerna i olja, eller använda maizenamjöl eller potatismjöl för att slippa arbeta in mer florsocker i degen.
 
Lätt som en plätt!
 
Men det var den lätta biten.
 
 
 
Anslag - hallonsylt - anslag - vaniljkräm - hallon/blåbär - chokladpenslad maräng - marshmallowfluff - grädde - anslag - grädde
 
Pickar ut snöflinga...
 
Patchwork cutters/utstickare.
Och jag skulle definitivt ha precis dom här snöflingorna då jag tycker dessa är mycket snyggare än de där vanliga snöflingeutstickarna.
Bara det att jag testade väl 700 olika sätt att arbeta med dom. Och det enda som fungerade var att gubben fixade specialverktyg så att jag kunde sticka ut fondanten efter mönstret som blev av utstickaren.
Och jag vet inte om det beror på att jag inte använde mig av just flowerpaste?
Men själva formen kändes ändå för grund, och tryckte man ut pastan så pass att den skar igenom var det en omöjlighet att få ut alla spretar i flingan hela.
 
T å l a m o d

Inte ens bokstäverna gick att enkelt sticka ut!


Min absolut första ros i fondant!


Några till...
 
Och fyra dagar senare!
Närå. Tre bara.
 


Tårta

Erika har precis fyllt år så jag såg min chans att få göra en tårta.
Och möjligtvis för att få umgås en sväng också, men det var inte lika noga!
 
 
 
 
Det här är min första lull-lulltårta efter Fisken, men den var inte lika fullt avancerad.
Varför kan jag förklara i ett längre inlägg i morgon...
 


För fem år sedan

På den här dagen, på alla hjärtans dag för fem år sedan kom vi hem med våran Moltas!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Älskling!


Anslag

I dag innan jobbet har jag gjort anslag, fondanten och en maräng.
Så i morgon ska jag förhoppningsvis om jag vaknar på rätt tårtbakarsida montera ihop tårtan!
Har ingen större plan för hur den ska se ut, men det löser vi i morgon.
 
Innehållet har jag tänkt mig som en violtårta i grund och botten, men istället för vaniljkräm tar jag en marshmallowfluff jag gjort själv smaksatt med vanilj. Tror det blir en härlig kontrast mot de syrliga hallonen!
 
Innan jag började på bageriet kunde jag absolut inte förstå varför man sa anslag. Tårtbotten heter det ju. Inget annat!
Men nu säger även jag anslag som att det vore det mest naturliga som fanns!
 
 
Förberedelser!
 
 
Lilla djuret!


Gjorde min dag!

När jag stod och väntade på bussen som skulle ta mig hem till sängen efter ännu ett nattpass kom en äldre kvinna och stannade till vid mig. 
- Godmorgon,  vilket fint hår du har! 

Det gjorde min morgon. Eller dag. Skulle jag kunna kalla det kväll? 

En slarvig fläta

En vacker morgon


God natt. 


Svettiga rosor

Jag och den andra tjejen har verkligen börjat tänja på gränserna vad gäller pikering av tårtorna på morgonkvisten.
Då man är som mest kreativ.
Hon är så duktig och delar med sig med massor av tips!
Jag hade verkligen velat ta en bild på ena tårtan som jag gjorde som jag själv tycker blev så bra.
 
 
I alla fall väl hemma så letade jag fram min smörkräm jag gjorde för ett tag sedan då jag skulle öva på att spritsa smörkrämsrosor. Blev sugen på det igen.
 
Min första ros för ett par veckor sedan
 
 
Och så som jag fick till dom idag.
 

Smörkrämen var väl inte den bästa då den både blev för mjuk och sedan "svettades" den.
Så efter de här försöken fick den åka i soporna.
 
Sen har jag fått en förskräckligt störande fläck på linsen på telefonen som gör att det blir en suddig fläck på bilderna.


Broddar

Så var det ju ett enda litet bekymmer till med att vara billös. Och det kom jag inte att tänka på förrän igår kväll innan läggdags. Hur skulle jag ta mig ut till bageriet?
Varje morgon har ju Danne skjutsat ut mig och att gå så tidigt från morgon har aldrig funnits på världskartan.
Förrän nu...

Och såklart skulle det vara blixthalka och storm just denna morgon. 05.30.
Hade det inte varit för min tjuriga pojkvän som tvingade på mina skor hans Jula-broddar så hade jag inte tagit mig iväg dit idag.
 
Och det är bästa uppfinningen någonsin kan jag säga!
 
 
 
Pensionärsvarning!


Bullar

I dag tyckte gubben att vi skulle baka bullar. Under frukosten vräkte han ur sig det.
Så direkt efter vi plockat undan från bordet började jag förbereda för degen.
Då kom Danne på att han skulle iväg och kolla om den där Mix & Go-blendern fanns på en annan affär.
Och kolla om det var någon i verkstan. Och...
 
Lite hjälpte han till när han kom hem sen igen i alla fall. Det som är gott. Han åt deg. Smörade på smör, socker, kanel, extra kardemumma och mandelmassa.
Så nu kan han väl få säga att det är han som bakat de där bullarna.
 
 
 
 
 
Söndagsgöra. Men vad gör man med en hund som skäller bara man går utanför lägenheten och som man inte får stoppa in i bilen vi fått låna?
Direkt han har åkt hem idag blir det gymmet i alla fall!


Bushundar

Molle är barnvakt åt Rulle i helgen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Trevlig helg...

Ja trevlig helg då tydligen.
 
En växellåda fattigare?
 
Hade vi inte varit utan bil och det inte varit så förbannat halt ute hade det blivit Hemmakväll ikväll.
För en sån dag är det idag.
En riktig skitdag. Som bara kan räddas upp med lite godis...
 
 


Frost

- Jag känner mig som Elsa i Frost!
 
 
Ehehe. Aldrig sett filmen men har förstått att den är populär bland småbarnsföräldrar... Eller?


I dag på bageriet skrev handledaren ut etikett på en 6-8 bitarstårta. 800 gram skulle den tydligen väga enligt den utskrivna lappen. Så efter vi var färdiga med princesstårtorna och apelsintårtorna ville han att vi skulle testa väga dom vi gjort. Vägde väl bara en 400 gram mer.
Skyllde på att det var nog rosen som gjorde det.
 
Gick hem, trotsade halsontet i -20 grader.
 
I dag har jag absolut bestämt datum. Jag måste ha ett startdatum.
Den 20 februari (i år) börjar jag med IIFYM igen. Måste.
Det innebär att jag har fyra månder på mig att komma i bättre form än den jag var i under min första deff, som av någon anledning bara avbröts och glömdes bort... Sedan väntar Kroatien!
Och med fyra månder borde man ha tid och utrymme också att få äta lite tårta när man fyller år!
 
 
För den som vill läsa lite gammalt skit om just min förra deff så finns vår vilande blogg här.
 


Tisdagssemla!

 
 
 
Molle Gräddgglnos


200:- rabatt!

Fick ett passande mail med 200 kronor rabatt hos Bagaren och Kocken!
 
HUSHEM
 
Det är så mycket jag vill ha.
Springformar i alla olika storlekar och former till senare tårtbak. Tårtfat, tårtbrickor, utstickare, sockerpastor.
En täljsten vore kul att testa att baka bröd i ugn på. Eller pizza!
Och några snygga Global Sai-knivar när vi ändå är igång...
 
 
Nu ska jag forstätta baka mina semmelbullar.
 
Global Sai


Roligt!

Det här var så roligt att se på Instagram. Att någon så duktig har ritat av en av mina bilder på Moltas!
 
Min bild (@gooblinn)
 
 
 

Roligt!