Nytt år!

Hur dåligt på teven får det vara på självaste nyårsafton egentligen? 
Har bara 10 timmars jobb kvar och det går ju betydligt snabbare om det finns något kul att se på tv... 
 
Under middagen innan jag skulle åka på jobbet satt jag och gubben och summerade ihop året som varit och vad vi hoppas av det kommande. 
 
Ett "jävla skitpissår" har det varit enligt Danne som under en vecka i somras inte kunde fiska då det blåste och var kallare då på midsommarafton än vad det är idag på nyårsafton.
 
Och under det kommande året hoppades vi att Molle skulle vara frisk. 
Att vi får vara friska.
Att våra familjer, vänner och bekanta får vara friska. 
Att vi hittar ett hus och vinner miljoner på lotto.
 
Det är mycket man kan hoppas. 
 
Jag tycker 2014 varit ett rätt bra år. Ett väldigt mycket sjukt år. Förkylning efter förkylning. 
Men jag lyckades ju även bevisa mot mig själv vilken disciplin jag har då jag gav mig fan och gick ner 10 kilo! Under ett halvår... 
Så det här nya året ska bevisa att jag kan fullfölja det hela. Ett hälsosammare år. 
Och jag hoppas även att hela min utbildning ska gå bra och att jag sedan får ett jobb jag vill ha!
 
 
 
Gott nytt år önskar jag och Moltas!
Och jag är glad att vi har en engelsk bulldog som brukar följa med på älgjakten och därmed inte är rädd för smällare...  För folk har ju smällt hela kvällen än så länge och det är fortfarande tre timmar kvar till 00-slaget!
Tycker synd om alla rädda hundar i natt! 
 
 
 
Och skitdåligt internet har jag också...  9 timmar 45 minuter kvar... 


Älska vintern!

I går när jag var ute med hunden ångrade jag att jag inte hade med mig kameran.
Det är helt fantastiskt och man blir lika hänförd varje år. Hur vackert det är med snö!
 
Så till den senare nattpromenaden tog jag med kameran. Men då typsikt nog hade det börjat snöa...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här har jag använt min fasta glugg EF 50mm f/1.8 då den har så låg bländare. Men man blir begränsad till motiven då det är ett fast objektiv. 
Bruset i bilderna beror dels på snön och för att man tvingas till ett högre ISO-värde för att kunna fota i mörkret.


Jul

Som vanligt går tiden fort när man har det bra och mår gott, och det har vi verkligen gjort hemma hos mina föräldrar under jul.
Det har blivit för mycket gott att äta som ska lovas bort efter nyår.
Nu är vi tillbaka i staden igen. Valde att åka hem en dag tidigare då det varit så kallt ute.
Runt -20 grader hela julhelgen.
 
 
Molle tyckte han skulle få börja öppna sina paket.

 Tydligen är det inte innehållet som räknas...

 Rulle såg ut att bli nöjd över sin julklapp i alla fall!
Rulle som är svärföräldrarnas hund fick vara hos oss under julen.
I fjol hade vi Roy och Rulle är en valp efter honom!
 
 Jag fick tyllsetet!
 
 
 
 
 
 
 


Slickepott!

I går när jag stod och packade hamburgerbröd och tittade ut genom fönstret mot parkeringen fick jag se några gamla arbetskollegor. En efter en gick de till sina bilar. Det måste ha varit någon utbildning eller liknande för dom inom omsorgen.
Och när man står där och packar bröden man gjort dagen innan har man rätt mycket tid över till att fundera.
Det blev en rätt häftig känsla som jag fick till.
Att med de där människorna där ute på parkeringen började jag min karriär inom omsorgen.
Och där stod jag på andra sidan fönstret. Men nya människor runt mig och början till en ny karriär inom bageribranschen.
 
Och det mystiska paketet som jag fick innehöll tre slickepottar från Bagaren och Kocken som jag tydligen vunnit i Bakat & Gotts tävling!
 
 
 
 
Min gamla slitna slickepott.
 
Dessa kommer att komma väl till anvädning!


Första dagen!

Tre treslag, fyra fyrslag.
Avbräcka.
Runddriva.
Raskdeg.
 
Det är bara några av alla nya ord jag snappat upp idag. Sedan ska man lära sig vad alla verktyg heter. Maskiner. Hur de fungerar. Hitta vart allt ligger. Lilla frysen stora frysen.
 
Men min första dag på bageriet har gått jättebra!
Förutom att jag kanske inte förstår allting - men då frågar man!
 
Jag har varit på brödsidan idag och vi har gjort massvis med frallor. Ostmackor. Massa annat med russin i. Doppat, vänt och blandat i olika frön.
Sedan gjorde jag en 200 "stjärnor" av smördeg, vet inte vad de kallas men man skulle vika dem så de blev till en stjärna. Doppas i pärlsocker och sedan på med en klutt sylt!
 
Mitt största bekymmer är att täcka vagnarna med plasthöljena för jag når inte upp.
Samma sak när det gäller att runddriva degen. Arbetsbänken är för högt upp så jag får inte riktigt kraft att knåda ihop den.
De tyckte jag skulle köra på med klackskorna i morgon.
 
 
Och ja, man får ta med sig massor hem. Men jag som bara är lärling är lite blyg än!
 
Var även tvungen att ta av mig alla örhängen... jag har väl aldrig varit utan dom!
Känns så naket!


Fisktårta

Gjorde en tårta till min gubbe eftersom han ska säga hejdå till sitt jobb imorgon.
Och de som känner Danne vet ju vilken fiskenörd han är.

 
 
 
 
Vanlig tårtbotten. Fylld med drottningssylt, grädde och Ahlgrens Bilar-fluff.
Täckt med MMF som jag gjort själv.


Ett tag sen...

Över tre månader sedan. Tre månader! 
Så länge sedan var det som jag var på gymmet sist... 
För den som undrar hur det går med den saken. 

Och till den som nu undrar hur det gått under den här inaktiva tiden kan jag säga att jag snart är tillbaka på min startvikt. 
Här jobbar man stenhårt på det... 

Skulle bara testa att göra benböj nu på kvällskvisten. Det var jobbigt. Bara kroppens egna vikt och jag svär på att jag kommer ha träningsvärk i morgon. Efter 10 stycken. 
Det känns förjävligt! 

Så nu när jag blir frisk är det banne mig gymmet som gäller. 

Och fungerar inte det är det efter jul som gäller! 

Måste se om jag kan bråka till mig friskvårdsbidraget från jobbet jag sagt upp mig från också. Lär ju inte gå men jag själv tycker att jag borde ha rätt till ett i alla fall för de 11 månader jag varit där under det här året... 



Lyssna

Visste ni att man med tre av sina sinnen ska kunna avgöra om maten är gammal?
Man luktar. Man smakar. Och man ska även kunna höra om maten är eller börjar bli dålig, då bakterier förökar sig, jäser som. Såser som man hör bubbla, där pågår en himla verksamhet som inte är så bra att få i sig.
 
Så i morse lyssnade jag på surdegsbrödet. På Blåbärssoppan också. Men jag hörde inget så det var nog helt okej att äta.
 
Den här kursen livsmedelshygien är verkligen intressant. Och någonstans har jag sagt det att jag skulle vilja bli livsmedelsinspektör. Komma där i vitrocken och sätta skräcken i företaget. Men mest för att man själv ska kunna veta vilka ställen man ska undvika.
Nu säger min lärare att detta är offenliga handlingar, men jag har då aldrig sett att tidningarna skriver ut namn på vilka restautanger, krogar, konditorier som åker dit. Men enligt han gör dom det.
Gör dom?
 
Och när man läser om alla dessa mikroorganismer så tycker jag ändå att det är helt otroligt att man överlevt allting.
Man har druckit cryptosporidiumvatten och korskontaminerat skärmbrädor och sugit på disktrasan.
Ett nytt ord jag lärt mig. Korskontaminerat.
Betyder alltså att man använder samma skärbräda till att hacka kyckling till att skära grönsaker på utan att rengöra den ordentligt.
Då kan man sprida smitta genom korskontaminering.
 
 
 
 
Nu ska jag forsätta läsa om mikroorganismer.
Gubben är ju på julbord.
 
 


Test

Bara ordet får en att känna prestationsångesten krypa på. 
Ett litet första test på skolan för att se hur vi sköter oss i köket. 
Kockarna fick göra sockerkaka med valfri smaksättning medan jag åkte på nåt bröd. 

Fastnade direkt med min matematiska förmåga,  eller oförmåga. 
1900 gram mjöl. Som vägdes på en våg som visar kilo. Hjälp! 
Blev stressad. 
Torrjäst. Bara bakat med det en gång tidigare och det var nyss då jag gjorde saffranssockerbullarna. Och det var då en himla tur! För det skiljer sig lite då torrjäst ska blandas i mjölet å vätskan värmas till ca. 45 grader istället för 37/fingervarmt.

Men mina bröd blev väl ganska bra. Är lite rädd för provsmaket vi ska ha snart för jag hade ingen aning om hur mycket salt det blev. 
Så sjukt stressad. 
Hittar inget i köket. Folk som springer omkring. Superosäker på den stora degblandaren. Jässkåpet. Ugnen. 

Men jag fick till några bröd. Som ska SÄLJAS här sen också! 

Sen så kommer jag inte att börja på bageriet nu på måndag utan det blir om två veckor. 
Gör den här kursen på plats sedan blir resten på distans. 

Känns bra! Känns bra! 



Igång!

Då var man igång med utbildningen!
Så det känns så spännande att se vart man står om ett år!
 
Jag börjar den här kursen tillsammans med fem stycken andra som ska börja utbilda sig till kockar. Och om jag förstått det hela rätt så är det endast den här kursen som jag kommer läsa på plats, resten kommer jag så gått det går läsa på distans.
Så första kursen är Hygien på 100p och den tar vanligtvis fem veckor (20 poäng i veckan) och den ska vi läsa klart på åtta dagar!
 
Lärarna känns helt underbara och inget är omöjligt. Allt går att lösa. Jag fick ett panikslaget sammanbrott som har heldagsutbildning genom nya jobbet i morgon, samtidigt som läraren säger att det är obligatorisk uppstartsdag just i morgon.
Men jag behövde inte gå på den!
Det är väldigt special allt på mig så det blir dubbelt så mycket info då den mesta informationen är till kockarna som ska läsa hela sin utbildning där. Och jag vet inte riktigt än vad jag kan sålla bort.
Mitt största bekymmer till jag ska dit på onsdag är att hitta igen vart vårat klassrum låg.
 
Han som är ansvarig för bagerikurserna där undrade också hur jag hade betett mig för att få lärlingsplats på just det bageriet jag ska vara på. Enligt honom tog de inte emot praktikanter!
 
Känns skitkul!
Så den dagen det känns hårt att kliva upp på morgonen för att ta sig till bageriet ska jag bara påminna mig om den här sista natten på mitt nu "gamla" jobb.
 
 
Älskling och jag adventsfixade i helgen.
 

Och han säger upp sig från sitt jobb.