Morsdagstårta

Fast i mitt fall blev det svärmorstårta.
 
Kanel och kardemummabottnar fylld med glasskräm med hallon, citronsmörkräm och vit chokladganache.

Täckt och dekorerad med MMF. Som jävlades så inåthelvete. Nästa gång ska jag testa ett annat recept.
 
 
 
 
Hann inte ta några bra bilder heller. Alla blev så suddiga...
 
 


Fantasisumma

För ganska inte rätt så länge sedan då jag inledde min tårtmakerikarriär... vilket jag såg på instagram är precis 23 veckor sedan, så lade jag ju upp en väldigt simpel kalkyl.
I den kom jag fram till att en tårta kostar i runda slängar runt 150-160 spänn att tillverka. Beroende på innehåll.
Och det var en av mina första tårtor jag tog exempel på, så kan säga att mina fyllningar utvecklats och avancerats, men det är ju så roligt att få höra hur goda de är, så lägger gärna ner den mödan.
 
Fast i efterhand har jag kommit på massor med saker jag glömt att räkna med i den kalkylen också. Som färger, glitter, pulver, utstickare, stansar, brickor, tyllar - osv. Sådant man måste ha för att göra en tårta helt enkelt.
 
Så jag drog sedan till med en fantasisumma på cirka 1500 kronor...
 
Igår när jag bläddrade igenom instagramkontot hade en av mina främsta förebilder lagt upp en bild på en studenttårta.
 
 
 
Kanske ska öppna eget ändå.


Tårtor till Lumi

Lumi på finska betyder snö, så några enkla tårtor i snötema var önskemålet.
 
 
 
 
 
 
Täckt och dekorerad i Marshmallowfondant.
Och jag  har aldrig någonsin varit med om att den fondanten varit så svårarbetad som den var nu.
Så jag är inte så nöjd med tårtorna.
 
Innehållet däremot skulle jag kunna trycka i mig. Önskning var chokladig och bärig.
 
Den på guldbricka (rosa) innehåller hallon och blåbärssylt, vaniljkräm, (hemmagjord) ett lager maräng samt en glasscreme med olika sorters bär.
 
Den på silverbricka (pingvinen) innehåller hallonsylt, chokladfluff, ett lager maräng och en glasskräm med hallon.
 


En månad!

Idag är det precis en månad - fyra veckor kvar till vi åker till Kroatien. Eller vid den här tidpunkten befinner vi oss nog redan där. I värmen. Under midsommarhelgen.
Och fan ta er här hemma om det blir finväder här den helgen!
 
Så jag har ju all slags panik. Fyra veckor. Hur många kilo är det möjligt att gå ner. Ryms arslet i shortsen i år?
Vilken bikiniöverdel passar? VAD SKA JAG HA PÅ MIG!?
 
Det är därför det är så skönt att bara vara hemma när det är olidligt varmt. För då kan man bara gå in och dra ner persiennerna. Lägga sig naken på golvet typ.
Men nu ska man ju ändå se lite något anständig ut då man först och främst befinner sig i ett annat land. Och sen och främst reser vi med min sambos mor och far samt syster med respektive samt barn.
 
Så därför fick det bli en beställning från Sportamore.
 
Hade en rabattkod som gav 20% även på reavaror. Ange: SPRINGTIME.
Och det är inte ofta. För är det något Sportamore är experter på så är det rabattkoder och erbjudanden hit och dit, men de går då aldrig hitta något att utnyttja den där rabatten på då allt redan är nedsatt eller kampanj. Så då går det givetvis inte att kombinera.
Men den här funkade det fint.
Fick väl över 900 kronor rabatt.
 
Semesterkläderna!
 


Saker!

Nya tårtor kräver nya saker!
Så det här kom från Tant Fondant idag!
 
Snöutstickare till sommaren?
 
Verkligen älskade dessa bokstavsutstickare. Clickstix!

Peek!
 
 


Doooooris

I går blev vi hundvakt åt en liten hund som grannarna egentligen är hundvakt till.
Lilla Doris.
Dooooooooolit!
 
Och så har vi Rulle den här helgen också, så det var fullt hundhus här igår.
Fast Doris tar ju knappt någon plats.
 
 
 
 
Jag vet, blev ju skithög ISO på bilderna...


Tårta till lillebror!

Min lillebror och hans tjej firade ett år på min namnsdag, den 13 maj!
Och han har alltid varit den där romantiska typen som överraskat sin flicka med nallar, björnar, både små och megastora. Ätbara eller ej.
Så min idé till den här tårtan har jag haft klar i huvudet hur länge som helst. Det var just därför dom fick den också, även fast jag inte behövde göra en.
Så vi fikade den tårtan igår, då min sambo fyllde år. En tårta i två smällar, typ.
 
Och fyllningen var jag också säker på. Som min lillebror skrev tillbaka när jag avslöjade innehållet "min dröm gick i uppfyllelse!"
 
Letade ett tag efter bra fyllningar på chokladbollssmet/negerbollssmet.
Men tillslut blev det att jag höftade på och tillverkade mina egen ändå.
 
Gjorde en sats av denna smet:

200g smör
2 dl socker
7 dl havregryn
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe
 
Delade den i två.
Till det understa lagret smälte jag mörk choklad och blandade i, kanske 50g? Sedan hade jag i en skvätt grädde också för att få den lite lösare i konsistensen.
 
Till det andra lagret tillsatte jag lite vaniljkräm. Gjord av 1 dl mjölk och 1,5 msk marsanpulver.
 
Bottnarna var givetvis choklad dom med!

1 dl kakao
2 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

 

Täckt och dekorerad i MMF. Som alltid.
Är så sugen att testa att jobba med sugarpaste/flowerpaste, men det är ju så dyrt!

 
 
 
 
Mobilbild:
 
 


Träningsvärk

I dag har jag verkligen sådan där träningsvärk i benen som inte ens är rolig.
Ibland kan det ju vara skönt att ha värk efteråt, så det verkligen känns att det tar.
Men idag, när man knappt kan ta sig nedför trappan utan att grina och vara ute och gå med hunden, då är det inte roligt längre. Låren känns vara en meter breda.
Och det är andra-dagens-värk, det  vill säga den värsta. Sedan gjorde nog inte 7.5 kilometerspromenaden det bättre igår heller.
 
Så jag skippar gymmet för nu och stannar hemma och gör tårtor istället!
 
Gillar ju dessa sneak-peeks, så här kommer några rejält förstorade, pixliga bilder på tårtan jag gör nu:
 
 
 


CocoChoco Cookiecups

De här annorlunda chokladbollarna såg jag på Tessanbakar's sida, så var bara tvungen att testa köra ihop till några jag med!
Baksuget blev helt enkelt för stort! Och så har det ju varit chokladbollens dag!
 
 
 
Enligt hennes recept skulle man till själva chokladbollarna ha:

100 gram kokos
0,5 burk kondenserad mjölk
2 msk kakao
1,5 dl havregryn
 
Men jag hade inte kondenserad mjölk, så körde någon blandning på mjölk, ljus sirap och lite smör.
Hade även i lite kaffe.
Höftade tills man fick ihop en bra smet som går att rulla.
Gör 16 bollar av smeten.
 
Till kakan skulle man ha:

100 gram rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 dl brun farin
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 dl kako
 
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget och sedan alla de torra ingredienserna.
Rulla även här 16 bollar av degen som blir.
Lägg de i muffinsformar och grädda i ugnen på 175 grader ca 10-12 minuter.
Låt svalna en aning och tryck sedan ner mitten på de nygräddade bollarna, ett kaffemått funkar perfekt!
Tryck sedan ner chokladbollarna i fördjupningen.
 
Gott!
 
 
 


Heart Cutter

Då jag bara skulle ha fyra dagar på mig att göra klart den senaste tårtan som jag fick förfrågan om, så skulle jag inte hinna beställa hem massa roliga grejer som jag kände att jag skulle behöva.
För vad är en förlovningsgrattistårta utan massa hjärtan, kärlek och lull-lull?
 
Så jag hittade på nätet att man kunde göra egna utstickare av tunn aluminium. I guiden stod det att man kunde använda sig av vanliga 33cl burkar.
Men det gick INTE. För man böjer sönder alun och den går av.

Så en halvtimma innan jag skulle iväg och jobba natten sätter sig min händiga pojkvän och böjer till en utstickare åt mig i rostfri 0.25mm plåt. Helst skulle man haft något tunnare, men vad gör man inte då det är ganska bråttom.
 
Var tvungen att testa böja plåt jag med. Gissa vilket hjärta jag gjorde!
 
 
Och alla hjärtan på plats på tårtan!
 
 
Nu skulle jag behöva en utstickare som ser ut som en bil...
 


Förlovningstårta

 
 
 
 
Ljusa bottnar, chokladganache, vaniljkräm, grädde & fruktcoctail.
 


Sneaky

Förlovningstårta. Punkt.
Fria händer.
 
Kommit så här långt, visar slutresultat i morgon.
 
 
 
 
Går ju bra att kombinera nattjobb och tårtmakeri!


Minus fyra!

Idag är jag inne på min 3:e vecka för att slipa på formen inför Kroatien 2015.
Och när jag ställde mig på vågen idag på gymmet så visar den ca. 4 kilo ner.
 
Jag tar ju ett kosttillskott som heter kreatin, som finns naturligt redan i kroppens muskler och som vi får i oss genom att äta kött och fisk.
Främst används väl kreatin för prestationshöjande egenskaper, man orkar kanske lite mer vid intensiva (tunga) och explosiva aktiviteter vid användadet av kreatin.
Eftersom kreatin nu binder vätska i muskeln så kan man märka av en viktökning på mellan 0.5 - 2kilo - i vätska bara.
 
 
 
I helgen testade jag och Danne på ett nytt sätt för att inte köpa med oss halva affären hem till vårat helgmys. Och våra helger har ju tidigare varit relativt långa då vi började med att  fira in helgen redan under torsdagen, sedan hade vi oftast också en efter-helg-depp-dag på måndagar där man också fick stoppa i sig något liknande det vi förtärit under hela våran lång-helg.
 
Men i helgen gjorde vi som så, att vi fick endast välja EN sak var som vi var sugna på.
Danne valde biskvier och jag föll för en påse med jordnötsringar. Äter ju aldrig det annars?
Så det är det enda vi tuggat på i helgen, förutom några kakor då mor och far var in och hälsade på.
 
Duktigt känner jag!