Semlor

I går kunde jag inte hålla mig från att göra semlor! Eller fettisdagsbulle. Eller fastlagsbulle.
Så steg upp rätt tidigt, i alla fall för att vara jag, och ställde i ordning baket!
Lät denna deg jäsa från halv 11 till runt 15. Desto längre desto bättre.
Sedan smälter jag aldrig smöret utan klickar i det rumsvarmt.
Använder också vit sirap istället för strösocker.
Resultatet blev en riktigt saftig semlebulle!
 
 Efter halva jästiden...!
 
 
 Ville också testa att se vilka bullar som blev snyggast. De som man inte penslade med ägg? Eller de som penslats.
Olika recept säger olika, så provade olika!
 
 
Grannarna bjöd in sig själva på en kvällssemla. Vi som nyss varit på gymmet delade på en semla.
Om nu någon började fundera över antalet semlor.
 
 
 
En semla ska bestå av fyllning och väga 500 gram. Nästan.
Blandar alltid i liiite bittermandelolja i smeten som då består av inkråmet av bullen, mandelmassa (var lat och köpte en igår) grädde och så tar jag liiiite malen kardemumma i blandningen också.
 
 
 
Receptet:
 
14 dl mjöl
1.5 dl vit sirap
125-150 g smör (rumsvarmt, eller värm försiktigt i micron)
50 g jäst (för söta degar tog jag)
2 tsk kardemumma
5 dl mjölk
1 ägg
0.5 tsk salt
 
Såhär gjorde jag:
 
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen. Blanda i mjölken. Sirapen. Kardemumman. Ägget. Klicka i smöret och i med mjölet. Jag tog inte allt mjöl, blev kanske 1.5dl kvar som jag använde lite utav vid utbakningen.
Arbeta degen ca. 10 minuter. Låt sedan jäsa så länge som möjligt under duk.
Sedan skar jag upp och vägde varenda bulle så de vägde 100g. Fick ut 17 stycken.
Rullade till bollar och lade på en plåt med bakplåtspapper.
Lät jäsa kanske 1-2 timmar till, också under bakduk. De jäser till dubbla storleken så ha utrymme mellan dom.
Ugnen på 225 grader och de blir klara snabbt, mellan 6-10 minuter.
Pensling av bullarna med ägg är frivilligt.
 
Låt svalna. Skär av locket och fyll med vad nu en semla kan fyllas med!
 
 
Smask!












KOMMENTARER:
Kom ihåg mig!

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar: